MILLENNIAL VILLAGE


Status: Design Proposal
Location: Phnom Penh, KH
My Role: Design Team Member
Additional Credits: Re-Edge Architecture and Design

SITE LOCATION


CONCEPT: THE BEGINNING



MASTER PLANS AND CIRCULATION PLAN



LAYOUT BLOCK AND FLOOR PLAN-RESIDENTIAL UNITS


THE HOUSE

The 5 x 10 residential units are designed to provide a sense of identity to each unit. This is achieved by staggering the units and the design encourages customization in terms of color-making the streets more lively and the units more personal.

The units have 2 rooof variants and 2 material options of local brick and exposed concrete blocks to make them more earthy ,tropical and relavant. This also adds to establishing identity to each house.  

The back yards have wet kitchens and sit outs where neighbors can interact with each other.

THE PEDESTRIAN STREETS

The internal streets that cater to the residential units are traffic free. They are designed to encourage kids to play, people to interact and mingle.


DIAGRAM AND SECTIONS


LAYOUT BLOCK AND FLOOR PLAN-COMMERCIAL UNITS


THE 2 FACED COMMERCIAL UNITS

5 x 12 and 5 x 16 shop house units are mixed use  units. The commercial space on the ground and mezzanine are accessed from the main roads/ commercial roads. The residential unit sits on top on the first and second floor, this is acceded from a separate stair and lobby that can be reached using the green pedestrian streets at the back. Hence ensuring separation of the commercial and living spaces that are mixed up in a typical shop house. The residential part cantilevers over the main road shading the pedestrians below and visually separating the house from the shop.

 The units are designed to provide a sense of identity to each unit. This is achieved by staggering and seperating the units. The design encourages customisation in terms of colour- making the streets more lively and the units more personal.

The units have 2 roof variants and 2 material options of local brick and exposed concrete blocks to make them more earthy ,tropical and relevant. This also adds to establishing identity to each house.  


THE MARKET PLACE

The market that opens up to its own plaza is a flexible space designed with a striking exaggerated roof reminiscent of the traditional sloping roof.

An intresting screen wall with colourful graffiti and plants seperates the market from the residences behind.

It has its own designated car and moto-bike parking along with a public toilet.

FLOOR PLAN AND SECTION


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s